“Madem çok biliyorsun kendin satış yap” diyenlere CEVAP VERİYORUM.
Evet, satış yapıyorum 😊
Hem de yaklaşık 7 yıldır satış yapıyorum. Satış yapmıyor olsam bu kadar tecrübeyi nasıl biriktirip sizlere anlatabileyim.
Ama sizlere de hak veriyorum. Şu anda e-ticaret eğitimleri verenlerin büyük bir çoğunluğu ciddi bir satış yapmadan eğitimler veriyorlar. Ben onlardan değilim, bunu bilmenizi isterim.
2024 yılında 1,3 milyon dolarlık satış yaptık, bu konuda yayınladığım videoyu izleyebilirsiniz (Amazon ve Etsy’de 1.3 Milyon dolarlık satış yaptık )
E-ticaretten kazandığım parayla çok güzel bir hayat yaşayabilirim, peki neden eğitim veriyorum?
Çünkü benim kişisel olarak çok güzel yaşam sürmem önemli değil.
Bir hayalim var …
Amazon, Google, Apple gibi dev bir teknoloji şirketi kurmak.
Her şey hayallerle başlar! tabii ki ama hayaller tek başına hiç bir şey ifade etmezler. Hayallerin arkasında ciddi nedenler olmalı ve bu hayale ulaşmak için aşama aşama hedefler belirlenmeli.
Neden böyle bir hayalim var?
Çünkü dünyada etki uyandırabilmek için teknoloji şirketleri kurmamız gerektiğini düşünüyorum. Artık şirketler ülkeler kadar büyüklüklere ve etkilere ulaştılar.
Son 20 yıla Apple, Google, Facebook, Amazon ve Alibaba gibi teknoloji şirketleri damgasını vurdular. Hem elde ettikleri ekonomik güçleri ile hem de sosyal etkileri ciddi bir seviyeye ulaştı.
Bizimde yaklaşık 7 yıldır satış yaptığımız Amazon platformu 2024 yılında 637 milyar dolarlık satış yaptı. 2030 yılında Amazon şirketinin geliri Türkiye’den daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
Düşünün biz 85 milyonluk bir ülkeyiz ama bir şirket bizden daha fazla gelir elde edebiliyor. Bunu ürettiği yazılım ve teknoloji sayesinde yapabiliyor.
Uzaya uydu gönderebilen Amerika, Çin ve Rusya gibi büyük ülkeler ile Elon Musk, Jeff Bezos gibi girişimcilerin kurduğu uzay şirketleri yarışıyor. Yani artık günümüzde şirketler ülkeler kadar güçlü hale gelmeye başladı.
Bu güç sadece teknolojik olarak değil aynı zamanda sosyal etki alanında da bulunmakta. Asrımızın petrolü artık veriler. Dolayısıyla verilere sahip olan şirketler dünyayı etkileyebiliyor ve yönlendirebiliyorlar.
Facebook şirketi Amerika’daki seçimleri etkileyip istediği adayı seçtirebiliyor, Twitter Arap baharı gibi sosyal olaylarda başrolü oynayabiliyor.
Ayrıca Facebook, Instagram ve TikTok gibi şirketler etik ve ahlaki olarak da insanları hem olumlu hem de olumsuz etkileyebiliyorlar. Kullanıcılarının çoğunluğu genç nüfus olan bu uygulamalar şiddet veya gayri ahlaki davranışlar ile ilgili içerikleri ön plana getirip toplumların ahlaki olarak çöküşlerini hızlandırabiliyorlar.
Anlaşılacağı üzere teknoloji hem iyi hem de kötü şekilde kullanılabilir. Bizim yapmamız gereken ise insanları iyiye ve güzele yönlendiren teknolojiler geliştirmek.
Dünyadaki en değerli şirketlere baktığımızda büyük bir çoğunluğunun teknoloji şirketleri olduğunu rahatlıkla görebiliriz. En değerli şirketleri incelediğimde ilk 1000 şirket arasında Türkiye’den çıkmış herhangi bir şirket ne yazık ki yok.
En değerli şirketler listesini buradan inceleyebilirsiniz:
https://companiesmarketcap.com/
Alibaba grup tarafından %86 hissesi satın alınan Türkiye’deki en büyük şirketi Trendyol (16.5 milyar dolar). Borsaya açılmadığı için aşağıdaki listede göremiyorsunuz. Türkiye’de belki herkesin bildiği Aselsan 15,2 milyar dolar, Koç Holding 9,66 milyar dolar, Türk hava yolları 11,49 milyar dolar seviyesinde. (2025 Nisan)
Türkiye’nin en büyük şirketleri Koç holding, Türk hava yolları gibi şirketler dünyada ilk 1000 şirket arasına bile girememiş. Bu konu benim canımı ciddi seviyede sıkıyor. Bunu dert edindim ve bir şirket kurup ilk 1000 şirket arasına girmeyi kendime hedef olarak koydum.
Sadece bir şirketin girmesi de yetmez, onlarca şirketin girmesi gerekiyor. Bunun içinde elde ettiğimiz bütün tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum. Bizim dışımızda da Türkiye’den çıkmış iyi şirketlerin hızla büyümesi ve güçlenmesi gerekiyor.
İşte bunun için Rexven şirketini 2022 yılında kurduk. 2024 yılında Rexven’i Türk üreticilerin bulunduğu bir tedarik platformu haline getirdik.
Bildiklerimi sosyal medyada anlatmamın ana sebebi Rexven tedarik sistemiyle Amazon ve Etsy’de satışlar yapan girişimcilerin sayısını artırmak. Eğitimler vermemin ana sebebiyse fırsat gördüğümüz alanlarda bizim iş ortaklarımızın satışlarını artırmak.
Normalde startup şirketler büyümek için yatırım alırlar, biz kendimiz e-ticaret yaptığımız için Rexven’in hisselerini satarak bugüne kadar hiç bir yatırım almadık. Kendi gelirlerimizle (bootstrap) büyütüyoruz.
Yukarıda gösterdiğim dünyanın en büyük şirketlerini incelediğimde sadece e-ticaret yaparak onların seviyesine gelemeyeceğimizi görüyorum. Amazon’da e-ticaret yapıyor ama ana odağı aslında teknoloji. Amazon kurduğu teknoloji sayesinde trilyon dolar değerlere ulaştı.
Ben e-ticarete ilk başladığımda Çinli üreticilerle Alibaba.com vasıtasıyla görüştüm ve anlaştım. Alibaba’da anlaştığım üreticiler ürünleri üretip Amazon depolarına gönderdiler ve ben Ankara’da bilgisayarımla e-ticaret yapabildim.
Ancak dünyadaki girişimcilerin Türk üreticilerle çalışabileceği Alibaba gibi güvenilir bir tedarik platformu yok. Biz de bu boşluğu görerek Rexven tedarik platformunu kurduk. Ancak nasıl Amazon şirketi ilk kurulduğunda sadece online kitap satarak başladıysa biz de tedarik işinde Alibaba gibi her şeyin olduğu bir platform kurmak yerine fırsat olduğunu gördüğümüz bir alana odaklanarak Rexven’i ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR ÜRÜN TEDARİK PLATFORMU olarak konumlandırdık.
E-ticaret markası kurmak için en önemli konu fırsat olan ve görece olarak rekabetin daha az olduğu yerler bulmak. Bundan daha da önemlisi fark yaratmak. Özelleştirilebilir/Kişiselleştirilmiş ürünlerde genel olarak rekabetin az olduğunu ve fark yaratılabilecek alanlar olduğunu görüyorum.
Dünyadaki e-ticaret sektörünün hakimi Çinli satıcılar ile mücadele etmek için tek tek gönderim yapabildiğimiz özelleştirilebilir ürünlere odaklanmak çok mantıklı. Türkiye olarak Amerika ve Avrupa’ya 3-4 güne ürünler gönderebiliyoruz. Aynı ürünün Çin’den gitmesi 10-15 günleri buluyor. E-ticarette hız çok önemli olduğu için rekabet edebiliyoruz.
Neden özelleştirilebilir ürünlere odaklandık ve girişimcilere bu alanda satış yapmalarını öneriyorum?
1. Stok tutmuyorsunuz. Ürünler Amazon ve Etsy’de satıldıkça gönderiyorsunuz. Dolayısıyla başlangıçta ürünleri satın alıp yatırım yapmanıza gerek kalmıyor.
2. Özelleştirilebilir/Kişiselleştirilmiş ürünler daha kârlı. Normal bir cüzdan aldığınızda 10-15 dolar ise, üzerinde isminizin yazdığı cüzdanı 25-30 dolara alabiliyorsunuz. İnsanlar kendine özel üretilmiş ürünlere daha fazla para verebiliyorlar.
3. Özelleştirilebilir/Kişiselleştirilebilir ürünleri insanlar birbirine hediye olarak da alıyorlar. Hediye dönemlerinda satışlar katlanabiliyor. (Anneler günü, sevgililer günü, noel)
4. Türkiye bu konuda üretimde çok iyi. Takı, deri, ahşap, tekstil gibi kategoriler kişiselleştirme için en önemli kategoriler. Türkiye’de özelleştirilebilir/kişiselleştirilebilir ürün üreten ve satıldıkça gönderebilecek birçok üretici var. Rexven’de biz de güvenilir birkaç üretici ile anlaştık ve tedarik konusunu çözdük.
5. Özelleştirilebilir/Kişiselleştirilmiş ürün pazarı büyüyor. Kişiselleştirilmiş/Özelleştirilmiş Ürün Pazarı 2023 yılında 899,2 milyar dolar olarak değerlendirilmiş ve 2031 yılına kadar 1.350,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2024 ile 2031 yılları arasında yıllık %4,6 oranında büyüme göstermesi öngörülmektedir. ABD - Özelleştirilmiş ürün pazarı ise 2025 te 320 milyar dolar olacağı tahmin edilmekte.
2024 print on demand pazarı 10,21 milyar dolar, 2034 yılında 102,9 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yıllık %26,71 büyüyor.
Kaynak: https://www.precedenceresearch.com/print-on-demand-market
Özelleştirilmiş takı pazar büyüklüğünün 2023 yılında 34,81 milyar dolardan 2030 yılına kadar 56,35 milyar dolara ulaşması ve yıllık %7,12 büyüme oranı (CAGR) ile büyümesi öngörülmektedir.
Kaynak:
https://www.fortunebusinessinsights.com/costume-jewelry-market-108843
https://www.skyquestt.com/report/costume-jewelry-market
Yeni kurduğumuz Rexven tedarik sistemi sayesinde özelleştirilebilir ürünler üreten birçok üretici ile anlaştık. Girişimcilerin sadece mağazasını yönettiği, satış geldikçe Rexven üreticilerinin ürünleri ürettiği ve Rexven’in anlaştığı kargo şirketinin ürünleri müşteriye götürdüğü bir sistem kurduk.
Niyet ettik;
Öncelikle Türkiye’nin, sonra da dünyanın en büyük tedarik platformu olmaya.
İnşAllah başarabiliriz 🙏
Rexven’e katılıp bu hikayede bulunmak istiyorsanız mesaj atın, görüşelim: https://wa.me/+905353272211