Amazon ve Etsy'de düşük sermaye ile MARKA kurma eğitimi
E-ticaret yolculuğuma 6 yıl önce Alibaba’dan ürünler alıp kendi markamla Amazon’da satarak başladım. İlk ürünlerimde yaptığım hatalardan dolayı o güne kadar biriktirdiğim tüm sermayemi kaybettim. Satamadığım ürünler Amazon depolarında kaldı. Fiyatları aşırı düşürerek satmaya çalıştım. Tabii ki işin sonunda zarar ettim. Hatta satamadığım bazı ürünlerin depo ve gönderim maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı imha ettirdim.
Aslında şimdi bakıyorumda yanlış bir yoldan gitmişim. En az $10.000 - $20.000 sermayeniz yoksa veya üretici değilseniz Amazon depolarına ürün göndererek marka kurmak çok çok çok zor.
Bu yaşadığım deneyim bana daha az maliyetle nasıl marka kurabilirim diye düşünmeye itti. Son 3 yıldır üzerinde çalıştığımız ve deneyimlediğimiz satış geldikçe ürünleri ürettirip göndererek marka kurma modelini çok sevdim. Şimdi yeniden e-ticarete başlıyor olsaydım, başlangıçta satıp satmayacağını bilmediğim ürünleri toplu olarak alıp Amazon’a göndermek yerine satıldıkça gönderilecek ürünlere odaklanırdım. Sattığını gördüğüm ürünleri belirledikten sonra maliyetlerimi azaltmak ve kârlılığımı artırmak için depoya göndererek satardım.
Tabii ki tek tek ürün göndermek toplu olarak ürün göndermeye göre pahalı. O yüzden en az 20 dolar olan ve tek tek gönderim kargo bedeli ile sattığımızda kâr elde edeceğimiz ürünler araştırıyoruz. Bu şekilde satıldıkça gönderebileceğimiz ürün gruplarını incelediğimde 2 ye ayırabiliriz.
Kişiselleştirilebilir/özelleştirilebilir ürünler
20 dolar üstü olan ve tek tek kargo gönderimi yaptığımızda kâr edebileceğimiz özel olmayan ürünler
Şu anda biz hem kişiselleştirilebilir ürünler hem de özelleştirilme olmayan tek tek gönderim yaptığımız ürünler satıyoruz.
Yaklaşık 3 yıl önce Etsy’de kişiselleştirilebilir takı satmaya başladık. Kişiselleştirilebilir ürün satmayı deneyimledim ve yeni başlayan bir e-ticaret girişimcisi için fırsat olan bir iş modeli olduğunu görüyorum.
Tabii ki şu anda depoya ürün göndererek Amazon’da private label markalarımız var, yatırım yapacak bir bütçemiz olduğu için bu işi en iyi seviyede yapmaya devam ediyoruz. Hatta markalarımızı büyütüp satıyoruz.
Marka kurmak çok güzel bir iş ve en çok gelecek vadeden iş modeli. Bütçesi az olupta Amazon’da private label yapmak isteyenlerin çoğunun nefesi yolda kesiliyor ve bütçesi bitiyor. Aslında devam edebilse, belki 6 ay - 1 sene sabredebilse güzel bir noktaya gelecek ama olmuyor.
Marka kurmak için en önemli konu fırsat olan ve görece olarak rekabetin daha az olduğu yerler bulmak. Bundan daha da önemlisi fark yaratmak. Kişiselleştirilmiş ürünlerde genel olarak rekabetin az olduğunu ve fark yaratılabilecek alanlar olduğunu görüyorum.
Neden kişiselleştirilmiş ürünler satmanızı öneriyorum?
Stok tutmuyorsunuz. Ürünler Amazon ve Etsy’de satıldıkça gönderiyorsunuz. Dolayısıyla başlangıçta ürünlere yatırım yapmanıza gerek kalmıyor.
Kişiselleştirilmiş ürünler daha kârlı. Normal bir cüzdan aldığınızda 10-15 dolar ise, üzerinde isminizin yazdığı cüzdanı 25-30 dolara alabiliyorsunuz. İnsanlar kendine özel üretilmiş ürünlere daha fazla para verebiliyorlar.
Kişiselleştirilebilir ürünleri insanlar birbirine hediye olarak da alıyorlar. Hediye dönemlerinda satışlar katlanabiliyor. (Anneler günü, sevgililer günü, noel)
Türkiye bu konuda üretimde çok iyi. Takı, deri, ahşap, tekstil gibi kategoriler kişiselleştirme için en önemli kategoriler. Türkiye’de kişiselleştirilebilir ürün üreten ve satıldıkça gönderebilecek birçok üretici var. Rexven’de biz de güvenilir birkaç üretici ile anlaştık ve tedarik konusunu çözdük.
Kişiselleştirilmiş ürün pazarı büyüyor. Kişiselleştirilmiş/Özelleştirilmiş Ürün Pazarı 2023 yılında 899.2 milyar dolar olarak değerlendirilmiş ve 2031 yılına kadar 1350.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2024 ile 2031 yılları arasında yıllık %4.6 oranında büyüme göstermesi öngörülmektedir. ABD - Özelleştirilmiş ürün pazarı ise 2025 te 320 milyar dolar olacağı tahmin edilmekte.
2023 print on demand pazarı 8.03 milyar dolar, 2032 yılında 67.59 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yıllık %26,71 büyüyor.
Kaynak: https://www.precedenceresearch.com/print-on-demand-market
Özelleştirilmiş takı pazar büyüklüğünün 2023 yılında 34.81 milyar dolardan 2030 yılına kadar 56.35 milyar dolara ulaşması ve yıllık %7.12 büyüme oranı (CAGR) ile büyümesi öngörülmektedir.
Kaynak:
https://www.fortunebusinessinsights.com/costume-jewelry-market-108843
Şimdi sizlere kısaca 2 yıl önce açtığımız ve Etsy’de kişiselleştirilmiş takı sattığımız mağazanın hikayesini anlatayım.
2022 yılında açtığımız mağazamızda 2 yılda $269.000 (8.742.500₺) satış yaptık. Son aylarda $25.000 - $30.000 seviyesine ulaştık.
Bir üretici ile anlaştık. Ankara’da küçük bir takı atölyesi. Ürünleri Etsy platformuna yüklemeye başladık. Üretici ile satıldıkça ürün gönderme üzerine anlaştık.
Bir kolyemiz ve yüzüğümüz ile ilgili lansman yaptık ve indirimli ürünler dağıttık.
Sonra satışlar gelmeye başladı. Anneler gününe denk geldiği için günlük 20 satışlara ulaştık.
Ürünler müşterilere ulaşmaya başladıkça 1 yıldızlı kötü yorumlar gelmeye başladı.
Yorumlar resimli olduğu için ürünlere baktığımızda Etsy’de listelediğimiz üründen farklı tasarımda bir ürün gönderdiklerini öğrendik.
Ayrıca günlük 20 satışlara ulaşınca üretici ürünleri göndermeye yetişemedi ve ürünler gecikmeye başladı. Ürünlere gelen kötü yorumlar ve gecikmelerden dolayı mağazamızın satışları bitme noktasına kadar geldi.
Üreticimizin yaptığı bu hatadan dolayı yaklaşık $10.000 zarar ettik. Harcadığımız lansman bütçesi boşa gitti.
Sonra yeni bir üretici araştırdık ve İstanbul’da bir üretici ile anlaştık.
Bu sefer her ürünü göndermeden bize resim iletmelerini istedik. Bu üreticimizin kalitesinde bir sıkıntı yoktu ama ne yaptıysak kâr edemedik.
Ürünleri ortalama $8-8.5 satın alıyorduk, Amerika’ya $15 gönderiyorduk. Etsy’nin kesintileriyle en düşük $30 fiyata satabiliyorduk. $30 fiyata sattığımızda başabaş noktasında olduğumuz için hiç kar edemiyorduk.
Rakiplerimiz aynı ürünleri $20-25 seviyesinde satıyorlardı. Müşteriler tabii ki daha uygun olan rakiplerimizin ürünlerini alıyorlardı. Biz de üretim ve kargo maliyetlerimizi düşürmeye odaklandık.
Yeni bir üretici ile anlaştık. Bu yeni üreticimizden önceki aldığımız fiyatların yarısını aldık. Yani $8 fiyata aldığımız kolyeyi $4 fiyata satın almaya başladık.
Kargo konusunda ise $15 olan maliyetimizi şu an $4-6 kadar aşama aşama düşürdük. Günlük tek tek ürün göndermek yerine siparişler 50-100 ürüne ulaşınca toplu olarak Amerika’ya gönderdik.
Başlangıçta 3 günde bir toplu ürün çıkıyorduk ama şimdi günlük çıkabiliyoruz. Ürünler Amerika’da anlaştığımız depoya toplu olarak geldi. Bu sayede ürünlerin kargo maliyeti çok düşük seviyelere kadar indi.
Etsy’nin kesintileri ile beraber $20-25 seviyesinde sattığımızda kar marjımız %25-35 seviyesine ulaştı. Rakiplerimizin fiyatlarına da indiğimiz için satışlarımız da artmaya başladı.
Kargo ve depo sistemimizi ABD’den sonra İngiltere ve Almanya’ya da kurduk.
Ürünler lokal kargo servislerinden çıktığı için satışlar ciddi seviyede artıyor. Kullanıcılar hızlı gelecek ürünleri tercih ediyorlar. Bu mağazamızda 2 yılda 8000+ satışa ve $269.000 ciroya ulaştık.
Bu mağazada sistemi kurduktan sonra aynı ürünleri sattığımız farklı 2 mağaza daha açtık. Bir mağazamız 8 ayda 3134 satışa ve $74.267 ciroya ulaştı. Diğer mağazamız ise 5 ayda 1544 satışa ve $35.828 ciroya ulaştı.
Peki siz nasıl yapacaksınız? Gelin beraber yol haritanızı çizelim. Şimdi adımları yazıyorum, sonra her birini detaylı anlatacağım.
Ürün araştırın ve satacağınız ürünler bulun.
Üretim kapasiteniz yoksa üretici bulun ve anlaşın.
Kargo şirketleri ile görüşerek anlaşma yapın.
Şirketiniz yoksa şirket kurun.
Etsy ve Amazon mağazalarınızı açın. (Sadece bir platform da yeter ama birinde sorun olduğunda işinizin devam edebilmesi için Amazon ve Etsy’de mağaza açmanızı tavsiye ederim.)
Ürünlerinizin resimlerini çektirin veya kendiniz hazırlayın.
Ürünlerin SEO çalışmalarını yapın ve listeleri hazırlayın.
Reklamları açın ve belirli aralıklarla optimize edin.
Ürünler satıldıkça üretin veya anlaştığınız üretici hazırlasın.
Ürünler hazır olunca kargoya verin.
Marka tescilinizi yaptırın.
1.Ürün
Satacağınız ürünlere karar verirken öncelikle bir kategori belirlemeniz lazım. Odaklandıkça başarılı olacaksınız. O yüzden ilk önce hangi kategoride satış yapacağınıza karar verin. Takı, deri, ahşap, tekstil gibi Türkiye’nin üretimde iyi olduğu kategorileri seçerseniz üretici bulmakta zorlanmazsınız. Zaten bu 4 alanda biz Rexven olarak üreticilerle anlaşma yaptık, sizlere elimizden geldiğince yardımcı olacağız.
Örneğin deri satmaya karar verdiniz diyelim. Tabii ki deri ile ilgili satabileceğiniz onlarca çeşit ürün var.
Satacağımız ürünlere karar verirken en önemli 3 nokta; satış miktarı, kârlılık ve rekabet durumu
Ürün araştırma yöntemleri;
Başarılı mağazaları ve ürünleri incelemek
Hangi ürünü satacağınıza karar verirken örnek alabileceğiniz mağazaları bulmanız çok faydalı olur. Bu mağazalar zaten ciddi bir satışa ulaşmış, demek ki doğru yaptıkları noktalar var. Biz de bu mağazaların neler sattığını inceleyerek neler satabileceğimize karar verebiliriz.
Peki başarılı mağazaları nasıl bulacağız?
Etsy’de başarılı mağazaları bulmak isterseniz Rexven’de çok satan satıcılar ve son 1 yılda en çok satan mağazaların olduğu popüler satıcılar araçlarından faydalanabilirsiniz.
Üst tarafta hangi kategoride satış yapmak istediğinizi seçerek filtreleme yapabilirsiniz. Ayrıca kategori belirlemediyseniz en çok satan satıcıları inceleyerek kendinize kategori belirleyebilirsiniz.
Örneğin takı kategorisinde satış yapmak istiyorsanız kategorilerden jewelry seçerek takı satan en başarılı mağazaları bulabilirsiniz. Hatta son 1 yılda kurulmuş ve başarılı mağazaları incelerseniz daha güzel olur. Çünkü onlarda sizin gibi yeni mağaza açmış ve başarılı olmuş. Bizim için daha güzel örnekler olacaktır.
Mağazaların hangi ürünleri sattığını görmek için de mağaza ismine tıkladığınızda rakip analizi aracı açılacaktır. Buradan da mağazayı daha yakından inceleyebilirsiniz. Mağazanın Etsy sayfasını da açarak neler yaptığını incelemeniz çok faydalı olacaktır.
Amazon’da başarılı mağazaları bulmak için Amazon Handmade kategorisine girip best seller ürünleri açabilirsiniz. Bu ürünlerin içine girdiğinizde sağ tarafta satıcıya tıkladığınızda mağazasına gidebilirsiniz.
Ayrıca Amazon’da “category insights” bölümünde ise kategori bazlı analiz yapabilirsiniz. Satmayı planladığınız kategorilerde ne kadar satış var, kaç ürün satıyor, iade oranı nedir, satış trendi hangi aylarda artıyor gibi birçok veriye ulaşabilirsiniz. Bu veriler direkt olarak Amazon tarafından paylaşıldığı için çok güvenilir bir kaynak.
Kelimelerden ürün araştırmak
Anahtar kelimeler e-ticarette çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Müşteriler çoğunlukla almak istedikleri ürünleri belirli kelimelerle aratırlar ve sonra çıkan sonuçlar arasından ürünleri inceler, satın alırlar.
Biz de hangi ürünü satacağımıza karar verirken anahtar kelimelerden yola çıkarak araştırma yapabiliriz.
Amazon’da kelimelerden ürün araştırırken Rexven’deki araştırma araçlarını veya Helium 10, Jungle Scout gibi yabancı yazılımları da kullanabilirsiniz.
Ücretsiz bir şekilde Amazon içerisinde bulunan “product opportunity explorer” aracını da kullanabilirsiniz. Bence en güvenilir kaynak yine Amazon’un kendi verileri olduğu için bu aracı kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu ücretsiz araç içerisinde belirli kelimeleri yazarak inceleme yapabilirsiniz. “Custom” veya “Personalized” gibi genel kelimeler yazarak başlayabilirsiniz. Sonrasında kendi belirlediğiniz kategorilerdeki temel kelimeleri kullanarak araştırma yapabilirsiniz. Örneğin deri ürünler satmak istiyorsanız “leather” kelimesini yazarak bu kelimeyle ilgili en çok aranan kelimeleri ve bu kelimelerde en çok satan ürünleri inceleyebilirsiniz.
Amazon kelimeler ile ilgili aranma hacmi, büyüme oranı, ürün satış sayısı, iade oranları, ortalama fiyatları, yorumların analizi gibi birçok veriyi bizlere sunuyorlar.
Örneğin “custom bracelets” yazdım ve çıkan sonuçlar aşağıdaki ekran resminde görünmekte.
Özellikle burada yorumları analiz etmenizi öneririm. Çünkü burada hem olumlu hem de olumsuz yorumlardaki noktaları Amazon çok detaylı bir şekilde göstermiş. Burada rakiplerin kötü yaptıkları konuları öğrenip ürünlerimizde geliştirme yapabiliriz.
Etsy tarafında da yine yazılımlar kullanabilirsiniz ama en güvenilir kaynak Etsy’nin kendisi olduğu için oradan ilerlemenizi tavsiye ederim.
Etsy.com web sitesine giderek arama kutucuğuna “leather” yazdığınızda sizlere önerilerde bulunacaktır. İşte bu kelimeler en çok aranan kelimeler olduğu için bunları baz alarak analiz edebilirsiniz.
Daha fazla kelime bulmak için “leather” yazdıktan sonra a, b, c gibi harfleri yazdığınızda bu harflerle başlayan anahtar kelimeler çıkacaktır. Bunun için geliştirilmiş “keyword explorer” eklentisini kullanarak aşağıdaki gibi bütün kelimeleri görebilirsiniz.
Bu kelimelere Etsy’de sırayla giderek hangi ürünler çok satıyor, hangi mağazalar neler yapmış detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Anlaştığınız üreticinin ürünlerini incelemek
Başlangıçta bir üretici ile anlaştıysanız zaten elinizde potansiyel ürünler vardır. Bu ürünleri Amazon ve Etsy’de analiz ederek hangi ürünleri satmaya başlayacağınıza karar verebilirsiniz.
Kendinizde üretici olabilirsiniz. Bu durumda da hangi ürün grubunu üretme kapasiteniz varsa o ürünleri detaylı analiz etmelisiniz.
Rexven olarak bizim üreticileri ile anlaştığımız ürünler var. Onları analiz ederek hangilerini satmaya karar verirseniz biz elimizden geldiğince destek olacağız.
Ürünleri bulduk diyelim ama hangi ürünü satacağımıza nasıl karar vereceğiz? Hangi kriterlere bakalım?
Ne kadar satıyor?
Kaç tane rakip var?
Yorum sayısı çok yüksek rakipler var mı?
Birkaç satıcı kategoriyi domine etmiş mi?
Fark yaratacak boşluk alanlar var mı? (yorumları analiz ederek problemli noktalar belirlenip üründe geliştirme yapılabilir ya da beraber satılan ürünler incelenip bundle yapılabilir)
Ürünün trendi artıyor mu azalıyor mu? Hangi aylarda artmış, hangi aylarda azalmış?
Kar marjı ne kadar?
Üründeki kârlılığımı nasıl hesaplarım?
Birkaç uygun üretici bulduktan ve onlardan fiyat teklifleri aldıktan sonra, kâr marjınızı hesaplamalı ve rakiplerinizin fiyatları ile bir kıyaslama yapmalısınız. Ancak bu aşamadan sonra satış yapmaya karar vermenizde fayda var. Çünkü daha üretim maliyetini tam olarak hesaplayamadan sağlık bir fiyat politikası belirleyemez ve rekabet edemezsiniz. Bunlar birbiriyle son derece ilişkili konulardır.
Üreticilerden aldığınız fiyatlarıyla kendi maliyetlerinizi hesaplayarak bir kâr analizi yapmanız gerekiyor. Kârınızı hesapladıktan sonra satışa başlamalısınız.
Etsy’de kâr hesaplama nasıl yapılır?
Etsy’de ne kadar kâr edeceğinizi hesaplamak için öncelikle Etsy’nin ne kadar kesinti yaptığını bilmeniz gerekiyor. Etsy’nin kesintilerinden bahsettikten sonra örnek üzerinden kâr hesaplaması yapacağız. Ondan sonra siz kendi ürününüzün kategorisine göre kendiniz kâr hesabı yapabileceksiniz.
Etsy’de kesintiler farklılık gösteriyor. Örneğin ‘Mağaza Para Birimi’ ‘Mağaza Sahibi Lokasyonu’, ‘Vergi Numarası’, ‘Offsite Ads’ ve ‘Ücretsiz Listeleme’ başlıklarına verdiğiniz yanıtlar üzerinden kesintiler değişiyor. Bu butonlara bilgilerinizi girmeniz lazım. Yani mağazada sizin adınız varsa ve Türkiye’de ise ‘Mağaza Sahibi Lokasyonu’ kısmını Türkiye olarak seçmeniz lazım. Banka lokasyonunuz neresiyse bu seçeneği seçmek lazım. Çünkü birçok yazılım araştırdım ‘Erank’ veya ‘Marmalead’ gibi birçok yazılımda bu şekilde detaylar yok.
Şimdi kesintilerden bahsetmek gerekirse, Etsy’de ‘Transaction Fees’ diye %6.5 bir kesintisi var. Burada satış bedeli, kargo ve hediye paketi ücreti dahildir. Ürün listeleme ücreti ise ürün başı $0.20. Etsy her satışta bu ücreti kesiyor. Bu ücretten kaçınmak için de başka bir mağazanın sizinle paylaşacağı bir linki kullanabilirsiniz. Bu sayede her iki tarafa da Etsy ücretsiz 40 listeleme hakkı veriyor.
Diğer bir kesinti ‘Regulatory Operating Fee’. Bu da ‘seller location’ yani mağaza sahibinin lokasyonuna göre değişiyor. Mağaza sahibinin lokasyonu hangi ülkedeyse (United Kingdom; 0.32%, France 0,47%, Italy 0.32%, Spain 0.72%, Türkiye 2.27%) Etsy’nin kesintileri de değişiyor. Etsy Amerika’dan bu kesintiyi almıyor. Yalnızca belirli ülkelerden kesinti yapıyor.
3. sü de ‘Payment Processing Fee’. Bu da banka lokasyonuna göre değişiklik gösteriyor. Bu oranlara göre hesaplamanızı yapmanız gerekiyor.
Payment Processing Fee Türkiye’de %6.5+14 TRY kesinti yaparken Amerika’da %3+0.25 USD kesinti yapıyor. Bir diğer konu da ‘Currency Conversion Fee’ yani mağaza para birimi dönüşüm ücreti. Etsy mağaza para biriminiz ile banka lokasyonu para biriminiz birbirinden farklı ise %2.5 kesinti yapıyor. Bizim durumumuzda da bu şöyle karşılık buluyor; mağaza para birimimiz dolar ama banka lokasyonu Türkiye yani TL. Dolayısıyla bu kesintileri TL olarak yapıyor. İndirimli “Satış fiyatı”, “Kargo Ücreti”, “Hediye Paketi Ücreti” ve “Satış Vergisi” toplamı üzerinden uygulanıyor.
KDV konusu ise kolaylıkla hesaplanabilir. Mağaza sahibi lokasyonu Türkiye’de ise %20, İngiltere’de ise %20’dir. Amerika gibi bazı ülkelerde veri numaranız olmasa bile KDV kesilmez. Bu aslında mağaza sahibinin lokasyonuna göre değişiyor. Bütün kesintilerde bu KDV’li hâlde kesiyor. KDV numaranız varsa Rexven panelinden girerek kolayca hesaplayabilirsiniz.
İşin içine üretim ambalaj, kargo vergi gibi detaylar girince kâr hesaplamak kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden biz de Rexven’e tamamen ücretsiz bir kâr hesaplama aracı geliştirdik. Gerekli verileri girdiğinizde tek tıkla kârınız hesaplanıyor.
Bir örnek ürün inceleyelim. 100$ bir kolye sattığınızı (+5$ satış vergisi aldığınızı varsayalım) ve maliyetlerinizi varsayımsal olarak ekleyelim. Örneğin;
$30 ürün maliyeti
$5 işçilik maliyeti
$2 paketleme maliyeti
$7,5 kargo maliyeti
$3 reklam maliyeti
mağaza para biriminiz dolar, mağaza sahibi ve mağaza lokasyonunuz Türkiye olarak girdikten sonra ‘hesapla’ butonuna basıp, Etsy’nin sizden ne kadar kesinti yaptığını öğrenebilirsiniz.
Öte yandan banka lokasyonunuzu ABD yaptığınızda ödeme işlem ücreti %3+0,25 ve bütün kesintiler dolar oluyor. Ayrıca mağaza para biriminiz ile banka lokasyonunuza ait para birimi aynı olduğu için para birimi dönüşüm ücreti de kesmiyor. Dolayısıyla kâr marjınız daha fazla oluyor. Benzer şekilde mağaza sahibi lokasyonunuz Türkiye yerine Amerika olduğunda %2.27 olan yasal işlem ücretini kesmiyor ve Amerika’da KDV kesintisi alınmıyor. Bir de ücretsiz listeleme hakkını da eklediğinizde kâr marjınız epey artıyor.
Banka sahibi lokasyonu, mağaza lokasyonu gibi verileri değiştirdiğinizde Etsy’de kesintilerinizin ne kadar değiştiğini net olarak hesaplayabilirsiniz. Birçok satıcının bu konuda hata yaptığını görüyorum. Çünkü kârını hesaplamadan satış yapmaya başlıyor. Doğru fiyatı belirleyemiyor. Doğru fiyatı belirleyemediği için de bir süre satış yaptıktan sonra kâr elde edemediğini fark ediyor. Bunu yaşayan birçok satıcı tanıyorum. Özellikle Türkiye’de Trendyol satıcılarının da yaşadığı bir sorun maalesef. Kâr elde edip etmediğini ücretsiz bir şekilde Rexven panelinde kolayca hesaplayıp buna göre ilerleyebilirsiniz.
Amazon’da kâr hesabı nasıl yapılır?
Amazon’un kendi geliştirdiği “revenue calculator” aracını ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Ürünler özelleştirilmiş olacağı için tek tek satıldıkça gönderilecek. O yüzden FBM (fulfilment by merchant) satış seçeneğini seçerek hesaplama yapabilirsiniz. Bu durumda Amazon deposu ve fulfilment hizmetlerini kullanmayacağınız için sadece %15 olan referral fee (komisyon ücreti) ödeyeceksiniz.
Üretim maliyetinizi ve kargo maliyetinizi girdiğinizde otomatik olarak her bir ürün satışından ne kadar kâr elde edeceğinizi hesaplayabilirsiniz.
2.Üretici
Düşük sermaye ile Amazon ve Etsy’de marka kurma eğitiminde ikinci adım üretici bulmak.
Tabii ki kendiniz üretici iseniz çok iyi, bu adımı atlayabilirsiniz. Ama üretici değilseniz bu aşama önemli.
Kişiselleştirilmiş ürün üreticilerini bulmak biraz zor. Çünkü özel bir alan ama Türkiye bu konuda çok iyi. Türkiye’de bu konuda Amazon ve Etsy’de satış yapanlara özel üretim yapan üreticiler var.
Bizim şu anda Rexven’de 500’den fazla Türk üreticimiz var ama özelleştirilmiş ürün üretenlerle ilgili özel bir çalışma yaptık. 10’dan fazla özelleştirilmiş ürün üreten güvenilir üretici ile anlaştık. Bizim anlaştığımız ve güvenilir olduklarını teyit ettiğimiz üreticilerle çalışabilirsiniz.
Eğer kendiniz üretici bulmak isterseniz şu kriterlere dikkat etmenizi öneririm;
Ürünler kaliteli olsun. (Kötü yorumlar gelirse satışlar dip noktasına iner, hatta daha da ileri durumlarda mağazanız bile kapanabilir)
Günlük olarak ürünleri üretip gönderme kapasitesi olsun. Çünkü ürünler satıldığında müşteriler hızlı bir şekilde ürünlerin gelmesini isteyecektir. Fazla beklettiğinizde olumsuz yorumlar gelmeye başlayacaktır. O yüzden sipariş geldiğinde hemen ertesi gün ürünler çıkıyorsa süper, en geç 3 gün içinde üretilmiş olması lazım. Ne kadar hızlı o kadar müşteri memnuniyeti ve daha fazla satış demektir.
Siparişler arttığında kapasite sorunu olmasın. Kişiselleştirilmiş ürünlerde özel günlerde siparişler 10-20 kat artabilir. Özellikle Christmas gibi özel günlerin olduğu Kasım ve Aralık aylarında normal aylardan 10 kat fazla satışlar gelebilir. Birçok mağaza bu dönemde siparişleri yetiştiremediği için sorunlar yaşıyor ve mağazaların kapanmasına kadar gidebiliyor.
Yeni ürünler üretme kapasitesi olsun. Amazon ve Etsy’de trendleri çok iyi takip ederek iyi satan yeni modelleri belirleyip üreticinize ürettirmeniz satışlarınızı ciddi şekilde artıracaktır. Ama üreticiniz yeniliklere kapalı ise fırsatları kaçırabilirsiniz.
Dürüst bir üretici olsun. Ticarette en önemli konu dürüstlük. Sizi veya müşterilerinizi yanıltmaya çalışan bir üretici ile kesinlikle çalışmayın. Maliyetleri düşürmek için malzemelerden kısabilirler ve bu müşterilerinizi mutsuz eder. Bizim ilk üreticimiz resimlerde göründüğünden farklı bir tarz ürün gönderdiği için ciddi zarar etmiştik, ilk bölümde hikayemde anlatmıştım.
Güzel bir üretim ve sipariş yönetim sistemi olsun. Siparişler arttıkça ürünler karışacaktır. Siparişleri whatsapp’tan gönderiyorsanız bir süre sonra işler karışacaktır. Bunun için Rexven’deki sipariş paneli gibi entegrasyonlar olması çok faydalı olur. Amazon ve Etsy’de sipariş geldikçe üreticinin paneline düzenli bir şekilde gelmesi ve takip edilmesi çok faydalı. Zaten bizde bu süreci optimize etmek için bu yazılımı Rexven içinde geliştirdik. Yoksa üreticimiz ürünleri karıştırmaya başlıyor ve müşterilere yanlış ürünler gidiyordu.
3. Kargo
Ürünler satıldıkça tek tek müşteriye kargolamanız gerekiyor. Bu sürece başlamadan önce kargo şirketleri ile görüşecek fiyatlar almalısınız. Zaten kârlılık hesabı yapabilmeniz için bu konu çok önemli.
Türkiye’den ürünleri tek tek göndermek istiyorsanız iki yolla yapabilirsiniz.
Numune olarak ürün göndermek
Mikro ihracat yaparak ürün göndermek
Başlangıçta numune gönderim yapabilirsiniz, Amerika için 800 dolar limiti var. Birçok satıcı numune olarak gönderim yaparak Amazon ve Etsy’de ürün satıyorlar. Ancak bu konudan Devlet pek mutlu değil, o yüzden işinizi garantiye almak isterseniz mikro ihracat yapmanızı öneririm.
Peki hangi kargo şirketleri ile gönderim yapabilirsiniz?
Türkiye’den dünyaya kargo taşıyan 4 büyük şirket var. UPS, Fedex, DHL ve PTT. Bu şirketlerden fiyatlar almaya çalışabilirsiniz. Ancak tabii ki bu şirketler sizden ne kadar gönderiniz olduğunu soracaklar ve ona göre fiyatlar verecektir. Başlangıçta hiç gönderiniz olmadığı için bu şirketlerde bir tanıdığınız yoksa uygun fiyatlar almanız biraz zor. 25 dolara satılan bir kolyeyi 15-20 dolara göndermek zorunda kalabilirsiniz.
Biz de ilk başladığımızda ücretlerimiz yüksekti, ancak burada aracı kargo şirketleri var. Sizin gibi bir çok satıcının ürünlerini alıp UPS, Fedex ve DHL ile ürünlerinizi gönderiyorlar.
Biz Rexven olarak Türkiye’nin en büyük aracı kargo, lojistik şirketi olan ShipEntegra ile özel bir anlaşma yaptık. Bizim kullanıcılarımız çok daha yüksek maliyetle gönderilen ürünleri 6-8 dolardan başlayan fiyatlarla gönderebiliyorlar.
Zaten Rexven üreticileri ile çalıştığınızda kargo sürecini de bizim daha özel olan anlaşmalı fiyatlarımızda yapabiliyorsunuz. Aslında yeni başlayanlar için çok zor olan üretici ve kargo sürecini kolaylaştırmaya çalışıyoruz.
Ayrıca bu sistemi biraz daha optimize ettik ve ürünleri günlük olarak toplu gönderiyoruz. Amerika içinde USPS, İngiltere’de Royal Mail, Almanya’da Deutsche Post ile ürünlerin dağıtımını yapıyoruz. Ürünler toplu olarak gittiği için maliyetlerimiz daha da azaldı.
Ürünler toplu olarak bizim anlaştığımız Amerika, İngiltere ve Almanya’daki ara depolara gidiyor. Çıkışlar direkt olarak oradan yapılıyor. Burada yine sizin ara depo araştırmanıza gerek kalmıyor, biz zaten güvenilir ara depoları belirledik, çalıştık, test ettik ve güvenilir olduklarını teyit ettikten sonra sizlere öneriyoruz.
E-ticarette güven çok önemli. Bu sektörde birçok dolandırıcı ve insanları kandıran şirketler, kişiler var. Biz de birçok kişi ve şirket tarafından kandırıldık ve dolandırıldık ama artık güvenilir şirket, kişileri tecrübe ederek bulduk. Siz de kandırılmayın diye bizim test ettiğimiz şirketleri size öneriyoruz.
4. Şirket
Amazon ve Etsy hesaplarınızı açmadan önce eğer şirketiniz yoksa şirket kurmanızı öneririm. Eğer şirket kurmak konusunda tereddütleriniz varsa başlangıçta esnaf muafiyeti belgesi alarak 700.000 TL ‘ye kadar muafiyetten faydalanabilirsiniz.
En basit haliyle şahıs şirketi bile kursanız yeterli olur. Şahıs şirketi kurmak çok kolay, bir günde kurulabilir. Maliyeti de 1000-2000 TL civarında. İşler iyi gitmedi diyelim, yine bir günde kapatabilirsiniz.
Ayrıca 29 yaş altındaysanız genç girişimci desteğinden de faydalanabilirsiniz. Bu destek kapsamında 1 yıl bağkurunuzu devlet sizin adınıza ödüyor. Ayrıca 3 yıl boyunca 250.000 TL gelir vergisinden muaf olabiliyorsunuz.
Bu yapacağınız işi daha ciddi düşünüyorsanız ben size Amerika’da şirket kurmanızı öneririm. Amazon ve Etsy’de Amerika şirketi ile ilerlediğinizde daha güvenilir oluyorsunuz. Ayrıca Etsy özelinde Türkiye’den açılan bir mağazanın kazancı, ABD’den açılan mağazaya göre kesintilerden dolayı %7 daha az oluyor.
Bunun içinde bizim test ettiğimiz ve güvenilir olarak belirlediğimiz şirketler var. Rexven olarak şu anda Amerika şirket açılışı + Banka hesabı açılışı + Amazon hesabı açılışı + Etsy hesap açılışı şeklinde destek veriyoruz.
5. Mağazaları açın
Ben hem Amazon’da hem de Etsy’de mağaza açmanızı tavsiye ederim. Ancak siz sadece birini seçerek de ilerleyebilirsiniz. Birinde başarılı olduktan sonra diğerini de açabilirsiniz.
Şimdi size kısaca Amazon ve Etsy karşılaştırması yapayım;
Etsy kişiselleştirilmiş ürün satışında lider bir pazar yeri ve 80 milyondan fazla müşterisi var. Amazon’da e-ticaret alanında lider pazar yeri ve 400 milyondan fazla müşterisi var. Kişiselleştirilmiş ürün satacaksanız en büyük iki pazar yeri Amazon ve Etsy.
Etsy’nin aylık trafiği 450 milyon civarında.Amazon’un aylık trafiği yaklaşık 5 milyar civarında, sadece Amerika trafiği 2.5 milyar seviyesinde.
Etsy’de mağaza açma ücreti 15 dolar. Tek seferlik hesap açarken ödüyorsunuz. Amazon’da profesyonel hesap açma ücreti aylık 39 dolar, ancak Amazon’da handmade kategorisinde satış yapacaksanız bu ücreti almıyor sizden.
Etsy’de her bir listeleme ücreti 0.20 dolar, Amazon’da listeleme ücreti yok. İstediğiniz kadar liste yapabilirsiniz.
Etsy’nin komisyonları ülkeye göre değişiklik gösteriyor, Türkiye ise kesintiler yaklaşık %19, ABD ise yaklaşık %12 seviyesinde. Amazon’da ise komisyon ücreti sabit %15 seviyesinde.
Etsy daha kolay bir platform, Amazon biraz daha karışık ve zor.
Etsy reklamları daha basit, Amazon reklamları daha ileri seviye.
Etsy son zamanlarda sebepsiz mağaza kapatmaya başladı, Amazon’da bir sıkıntı yapmadığınız sürece hesabınızın kapanması zor.
Etsy daha sıcak bir pazar yeri, müşterilerle sürekli mesajlaşmanız gerekiyor, Amazon’da mesajlaşma çok az seviyede.
Ben şimdi sizlere iki platformda da kuralları ve hesap açılışını anlatacağım. Siz hangisi ile ilerlemek isterseniz onunla devam edebilirsiniz.
Etsy’de satışa başlamadan kurallarını ve yasak olan konuları öğrenmenizi tavsiye ederim.
Bu kurallara dikkat edilmezse hesap açılımında bile sorun yaşanabilir ve daha satışa başlamadan mağazanız kapanabilir. Satışa başladınız ve her şey yolunda gidiyor olsa bile yine de kurallara uymadığınız bir durum olur ise mağazanız kapanabilir ya da ceza alabilirsiniz.
Etsy’de el yapımı (handmade), dijital, vintage (20 yıldan eski) ürünler ve ara malzemeler (craft supplies) satılır. Etsy benzersiz bir pazar yeridir. Alıcılar, başka hiçbir yerde bulamayacakları ürünleri satın almak için buraya gelirler. Son zamanlarda hediye konusuna odaklanmıştır.
Etsy kuralları nelerdir?
Etsy’de dropshipping yapmak yasaktır.
Etsy’de marka ürünler satmak yasaktır. (Nike, Adidas gibi)
Etsy'de el yapımı kategorisinde yeniden satış (al - sat) yapmak yasaktır. (Handmade) El yapımı ürünler, satıcı olarak sizin tarafınızdan yapılan ve/veya tasarlanan ürünlerdir. Bütün hepsini kendiniz yapmak zorunda değilsiniz, bir üretim ortağı ile çalışabilirsiniz. O üretim ortağını ilgili listelerinizde açıklamanız gerekir.
Mağazanızdaki bir ürünün yapımında yer alan her kişiyi Hakkında bölümünde doğru bir şekilde tanımlamalısınız.
"Reselling", satıcı olarak sizin yapmadığınız veya tasarlamadığınız bir ürünü satmaktır. Yeniden satışa yalnızca vintage (20 yıldan eski) ve zanaat malzemeleri kategorilerinde izin verilir.
Vintage ürünler en az 20 yaşında olmalıdır.
Kendi fotoğraflarınızı veya video içeriğinizi kullanmalısınız. Stok fotoğrafları veya diğer satıcılar, siteler tarafından kullanılan fotoğrafları kullanmak yasaktır.
Craft Supplies (El sanatları, zanaat malzemeleri), birincil amacı bir eşyanın veya ürünün üretilmesinde kullanılan araçlar ve malzemelerdir. Parti malzemeleri, craft supplies olarak da satılabilir. Craft Supplies malzemelerinizin nasıl yapıldığı ve malzemelerinizin nereden geldiği konusunda şeffaf olmalısınız.
Anlaşmazlıkları doğrudan alıcıyla çözmelisiniz. (Bir çözüme ulaşamamanız gibi pek olası olmayan bir durumda Etsy yardımcı olabilir.)
Bir siparişi tamamlayamıyorsanız, alıcıyı bilgilendirmeli ve siparişi iptal etmelisiniz.
Mağaza kimin adına ise bütün bilgiler o kişi adına olmalı.
Müşterilere yalan söylemek, yanlış bilgi vermek yasak. Örneğin başlıkta altın kolye yazıp, gümüş göndermeyin.
Mesajlar aşağıdaki faaliyetler için kullanılamaz
İstenmeyen reklam veya promosyonlar, bağış talepleri veya spam göndermek.
Başka bir üyeyi taciz etmek veya ayrımcılıkla mücadele politikasını ihlal etmek.
Sizden açıkça yapmamanızı istedikten sonra biriyle iletişime geçmek.
Bir işletmeye veya başka bir üyenin işine müdahale etmek.
Telefon numarası, adres, e-posta, sosyal medya adresleri, harici URL'ler, para transferi talimatları vb. dahil olmak üzere Etsy'deki ödeme sürecinden kaçınmak amacıyla kişisel iletişim, finansal veya diğer bilgileri vermek.
Yasak olan bazı hareketler
Başka bir üyeyi belirli bir mağazadan uzaklaştırmak için Etsy Mesajları aracılığıyla iletişime geçmek.
Bir anlaşmazlığı göstermek veya tartışmak için kamuya açık alanlarda yayınlamak.
Yalnızca olumsuz bir inceleme bırakmak amacıyla bir satıcıdan ürün satın almak.
"Tıklama sahtekarlığı" olarak da bilinen, üyenin reklam bütçesini boşaltmak için bir rakibin tanıtılan listeleme reklamlarına kötü niyetli bir şekilde tıklamak.
Başka bir mağazanın olumsuz yorumlarını kötü niyetli olarak desteklemek için bağımsız bir alıcı hesabı oluşturmak veya kullanmak.
Başkalarının fikri mülkiyetine saygı göstermemek. Siz de birinin fikri mülkiyet haklarınızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, bunu Etsy'ye bildirebilirsiniz.
Fiyatlandırmayı diğer satıcılarla koordine etmek.
Müşteriden pozitif yorum talep etmek.
Etsy Hesap Kapanma ve Suspend Nedenleri
Dropshipping yapmak. (Başka bir pazar yerindeki ürünleri listeleyip satış gelince oradan sipariş verip göndermek)
Telif hakkı ihlalleri
Müşterilere spam mesaj atmak.
Müşterilere rüşvet teklif etmek.
Başka kişilerin ödeme bilgilerini kullanmak. (Üye olarak ekleyin)
Rakiplerinizin reklamlarını bitirmek.
Etsy faturalarını ödememek.
Mağaza sahibi bilgileri ile banka, şirket, kart bilgilerinin uyuşmaması.
Mağaza üyeleri ve üretim ortaklarını belirtmemek.
Kategori hataları (Vintage & Handmade)
VPN kullanmak.
Kötü hizmet vermek. (Paketleme, Kargo, Ürün hataları vb.)
Ayrımcı ve ırkçı söylemler
Farklı mağazalarınızda aynı ürünleri satmak (Farklı mağaza açabilirsiniz ama aynı ürünleri satmayın)
Rakiplerle anlaşıp fiyatları ayarlamak
Önemli sorular
Birden çok mağaza açabilir miyim? Evet birden çok hesap açabilirsiniz, ancak birisi kapanırsa hepsi kapanıyor.
İlk mağazamı Türkiye’den açtıysam ikinci mağazamı Amerika’dan açabilir miyim? Evet Amerika şirketi ile ikinci mağazanızı açabilirsiniz.
Mağaza açarken bütün bilgiler hesap sahibi adına mı olmalı? Herşey hesap sahibi adına olmalı, örneğin banka hesabı başkası adına olunca kapanıyor.
Hesap kapanınca paramı alabilir miyim? Hesap kapanınca paranızı 180 gün sonra alabiliyorsunuz.
Hesap kapanınca aynı resimlerle yeni mağaza açabilir miyim? Hesap kapanınca aynı resimleri kullanarak yeni mağaza açmayın.
Hesap kapanınca aynı bilgisayar, aynı telefon, aynı interneti kullanabilir miyim? Hesap kapanınca kişi de dahil telefon, bilgisayar ve wifi değiştirin.
Önemli bir kural ihlali yapmadığınızı düşünüyorsanız, Etsy support bölümüne ya da integrity@etsy.com mail adresine aşağıdaki şekilde bir mail atarsanız, (en geç 3 hafta içinde dönüş yapıyorlar) ortalama 5-10 gün içinde hesabınız tekrar açılabilir.
“I don't understand why my account has been suspended. I think there must be a fault with the suspension. Can you activate my account again please. Thanks”
ETSY iletişim bilgileri
e-mail: support@etsy.com / legal@etsy.com Tel: 1-844-659-3879
Pek hesap nasıl açabilirsiniz?
Bu konuda detaylı ve adım adım bir video hazırladım. Onun linkini paylaşıyorum. Siz de takip ederek hesabınızı açabilirsiniz.
Etsy hesap açılışı = Etsy hesap açılışı - 2024 | Suspend olmayın !
Bu arada Amazon ve Etsy hesabı açmadan önce ödemeleri alabilmek için payoneer hesap açılışı da yapmanız gerekiyor. Onu anlattığım video linkini de aşağıda paylaşıyorum.
Payoneer hesap açılışı = (En Güncel Haliyle Adım Adım Payoneer Hesabı Nasıl Açılır? (2024) )
Amazon Handmade mağazası nasıl açabilirsiniz?
Amazon handmade mağazası açmadan önce profesyonel satıcı hesabı açmanız lazım. Bu konuda detaylı ve adım adım bir video hazırlamıştım. Sizinle paylaşıyorum.
Amazon hesap açılışı (Türk şirketiyle) = 2023 Adım Adım Amazon Hesap Açılışı 🎯 | Türk Şirketi | Suspend Olmayın ‼
Amazon hesap açılışı (Amerika şirketiyle) = Amerika Şirketi ile Amazon Hesap Açılışı 💰 | Suspend Olmadan Nasıl İlerlenir? 🎯 | Tüm Cevaplar
Bu videoları izleyerek mağaza açtıktan sonra handmade için başvuru yapmanız lazım. Handmade onayı aldıktan sonra aylık 39 dolar ödemenize gerek kalmayacak.
Amazon handmade başvurusu nasıl yapılır? = (Amazon Handmade nedir? Hesap açılışı nasıl yapılır? )
Amazon Handmade dışında da custom ürünler satabilmek için “custom program” var. Ona başvurarak özelleştirilmiş ürünler satmaya başlayabilirsiniz. Handmade olmasa da Amazon’da özelleştirilmiş ürünler satabiliyorsunuz.
6. Resim
Ürünleri hazırlık aşamasına geçtiniz. Artık satacağınız ürünlere karar verdiğiniz ve sistem hazır. Şimdi ürünlerin numunelerini alıp resimleri hazırlama zamanı. Kabiliyetiniz varsa kendiniz yapabilirsiniz ama imkanınız yoksa ürün fotoğrafçılarından hizmet alabilirsiniz.
E-ticarette insanlar ürünleri fiziksel olarak görüp dokunamadığı için resimlere ve açıklamalara bakarak karar veriyorlar. O yüzden biz de resimlere çok fazla önem veriyoruz. Ürün resimlerini profesyonel olarak çektirip Amazon ve Etsy’ye uygun hale getiriyoruz.
Ana fotoğraf insanların ilk gördüğü fotoğraf olduğu için en güzel fotoğrafımızı ilk fotoğraf yapıyoruz. Ürünün özelliklerini anlatan infografik fotoğraflar hazırlıyoruz. Ürünün hayatta kullanımını gösteren life-style resimler çektiriyoruz. Ürünün boyutlarını göstermek için fotoğraflar hazırlıyoruz. Ayrıca üründe özelleştirme olacağı için resimlerde bir bölümü de özelleştirmeye ayırıyoruz.
Sizler de bu şekilde yapabilirsiniz. Rakiplerinizden en çok satanların resimlerini inceleyerek hazırlayabilirsiniz. Tedarik, kargo ve şirket kuruluşunda olduğu gibi ürün fotoğrafı konusunda da destek oluyoruz. Bizim anlaştığımız ve güvenilir ürün fotoğrafçıları ile sizleri Rexven’de buluşturuyoruz.
7. SEO
Ürünleri Amazon ve Etsy SEO’suna uygun şekilde listelememiz gerekiyor. SEO’nun temelinde anahtar kelimeler var. Amazon ve Etsy’de ürünümüzle ilgili anahtar kelimeleri bulup başlık, açıklama ve etiketlerimizi bu kelimeleri kullanarak oluşturuyoruz. Bu sayede daha fazla aranan anahtar kelimelerde ön plana gelme ve görünür olma ihtimaline ulaşıyoruz.
Etsy’de ürün listelemeyi tüm detaylarıyla anlattığım 1 saat 45 dakikalık eğitimi Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.
Etsy ürün listeleme eğitimi = Ücretsiz ETSY Ürün Listeleme Eğitimi - TEK VİDEODA Adım Adım Ürün Listemizi Yapalım
Amazon ürün listeleme eğitimi = https://www.youtube.com/live/GfbEecmiSio?si=I0gyOO6xFbyEaWmB
8. Lansman ve Reklamlar
Ürünlerimizi ilk defa mağazamıza yüklediğimizde hiç yorumumuz olmuyor ve mağazamız çok yeni olduğu için ürünlerimiz çok çok az görünüyor.
Bunu artırmak için başlangıç aşamasında lansman ismini verdiğimiz çalışmalar yapmamız gerekiyor.
İndirimli veya ücretsiz ürünler dağıtmak
Fiyatlarımızı uygun tutmak
Reklamları açmak
Amazon ve Etsy’de reklamlar olmadan satışlara başlamak biraz zor. Ürünlerimizi listeledikten sonra görünür olmak için reklamları başlatıyoruz.
İki platformda da reklamları başlattıktan sonra aşama aşama optimizasyon çalışmaları yapmamız gerekiyor. Buradaki temel mantığımız şu şekilde;
Reklamlardan görüntülenme ve tıklanma alıp satış olmayan ürünlerde reklamları kapatıyoruz.
Tıklanma olup satış getirmeyen kelimeleri kapatıyoruz.
Bu sayede başlangıçta reklam maliyetlerimiz fazla olsa da yavaş yavaş organik satışlarımız artmaya başlıyor. Zaman geçtikçe ve biz optimize ettikçe satışlarda reklamların oranları azalıyor.
9. Sipariş (Üretim ve kargo)
Amazon veya Etsy’de sipariş geldiğinde eğer üretici siz iseniz hemen üretip göndermeniz gerekiyor. Eğer bir üretici ile çalışıyorsanız sipariş bilgilerini ona göndermeniz gerekiyor. Sipariş bilgilerinin tam olarak gittiğinden emin olmanızı tavsiye ederim.
Çünkü özelleştirilmiş ürünlerde herkesin ürünü farklı olduğu için birçok karışıklık olabiliyor. Üreticiniz ile güzel bir sistem kurmanız lazım.
Biz Rexven’de Amazon ve Etsy mağaza entegrasyonunuzu yapıyoruz. Siparişler geldiğinde Rexven panelinize düşüyor. Ürünler ile ilgili ödemeyi yaptığınızda üreticinizin paneline geliyor. Üreticiniz ise kendi Rexven panelinden sizin siparişlerinizi üretime alıyor. Üretim süreci bittiğinde hazır olarak işaretliyor.
Ürünler hazır olduğunda kargo şirketi ürünleri üreticiden almaya geliyor. Ürünleri alıp son müşteriye götürüyor.
10. Hangi ürünleri satabiliriz?
İşte düşük sermaye ile Amazon ve Etsy’de marka kurma eğitimi bu kadar. Şimdi son olarak beraber hangi ürünleri satabileceğimize bakalım.
Ben Amazon ve Etsy’de en çok satan ve satıldıkça gönderebileceğimiz ürünleri inceledim, sizlerle de paylaşıyorum.
Bizim kendi markamız da olan halı kategorisi Türkiye’nin en iyi olduğu kategorilerden. Şimdi sizlere “custom rug” arama terimi ile aratılan özelleştirilebilen halı ürünlerini göstereceğim.
Burada dikdörtgen ve yuvarlak halılar var. Üzerine istediğiniz tasarım eklenebiliyor, ayrıca bir resim gönderdiğinizde üzerine basılabiliyor.
Basamaklar için ayrı olan başka bir halı modeli daha var.
Bu halıları bizim üreticilerimizden alıp Amazon ve Etsy’de satabilirsiniz.
Amazon’da da bu kelimeyi aradığımızda artan bir trendi olduğunu görebilirsiniz.
Özellikle basamak halılarında ciddi bir satış potansiyeli var diye düşünüyorum.
Ekranda gördüğünüz ürün aylık 1 milyon dolardan fazla satış yapıyor. 15 basamaklı halini 21 dolara satın alıp 89,99 dolara satabilirsiniz.
Türkiye’nin iyi olduğu bir diğer alanda yine tekstil alanında t-shirt, sweatshirt, hoodie gibi ürünler. Bu ürünlerin potansiyeli çok çok fazla. Sürekli satın alınan ürünler olduğu için potansiyeli yüksek bir ürün grubu. Özellikle bu tür ürünleri 4-5 li halde satacak şekilde çalışma yaparsanız ciddi şekilde kâr elde edebilirsiniz.
Bu ürünleri aşağıdaki fiyat ve kârlılıkla satabilirsiniz.
Aşağıda gördüğünüz ürün bugüne kadar 51.000 den fazla satmış. İnsanlar bu tür ürünleri 3-4 lü halde satın aldıkları için satış sayısını 3-4 katı ile çarpabilirsiniz. Çoklu satışta ürün başı kargo ücreti de az olacağı için kârlılığınız çok daha yüksek oluyor.
Aşağıdaki ürün Printify gibi platformlarda 9-12 dolardan satılırken Rexven’de 6.6 dolara satın alıp 16.99 dolara satabilirsiniz. Her satıştan 8.35 dolar kâr elde edebilirsiniz. Yukarıdaki tabloda ben 14.99 dolardan hesapladığımda Etsy 1.8 dolar alıyor, 6.59 dolar kar elde edebilirsiniz. Bu üründe genellikle fiyatlar kargo hariç belirleniyor. Alt tarafta kargo fiyatı ayrıca alıcıdan alınıyor.
Şimdi size başka bir ürün göstereyim.
Bu üründe yine özelleştirilebilir bir ürün. Amazon’da 21.95 dolardan satıyor ve aylık cirosu 20.000 dolar üzerinde. Bu ürünü de yine Rexven üreticilerinden 5,5 dolara satın alıp 21.99 dolara satabilirsiniz.
Türkiye’nin bir diğer iyi olduğu konuda takı kategorisi. Bu kategoride bizim birden çok mağazamız var ve en çok satış yaptığımız alan burası.
Aşağıdaki yüzük bugüne kadar 6754 adet satmış. Bu ürünü 7 - 7.5 dolardan Rexven’den alıp 31.99 dolara satabilirsiniz. Aşağıdaki mağaza bu ürünü kargo hariç bu fiyata satıyor. Üzerine 4.99 dolar kargo ücreti alıyor. Bu durumda Etsy 4.44 dolar kesiyor. Her satışta 20 dolar kar elde edebilirsiniz.
Son olarak size bir de duvar dekoru ürünü göstereceğim. Aşağıdaki ekran resmi olan ürün 670+ adet satmış ve bestseller durumunda.
Bu ürünü de 10-11 dolara Rexven’den alıp 58 dolara satabilirsiniz. Amerika mağazası iseniz Etsy sizden $6,96 kesecek, bu ürünün kargosu da $15,74. Her satıştan %44 kar marjıyla 25,04 dolar kâr elde edebilirsiniz.
Burada gösterdiğim ürünler gibi çok fazla ürünü analiz ettim ve üreticileri ile anlaşma yaptım. Sizler de bu ürünleri satarak marka kurmak isterseniz yeni kurduğumuz tedarik sisteminin lansmanını 1-4 Ağustos’taki eğitim kampında yapacağız.
Bu eğitim kampında burada anlattıklarımı detaylı bir şekilde 4 gün 3 gece işleyeceğiz. Eğitim bittiğinde düşük sermaye ile marka kurabilecek seviyeye geleceksiniz.
Tarih: 1-2-3-4 Ağustos (3 gece 4 gün)
Yer: Aileena Otel (Sapanca Gölü yakınlarında)
Kontenjan: 50 kişi
Kampa katılmak için mesaj atın: https://wa.me/+905352051963
Bu eğitim Amazon ve Etsy’de marka kurmak isteyenler için olacak. Bu eğitimde en düşük maliyetle nasıl Amazon ve Etsy’de marka kurabileceğinizi anlatacağım.
Özellikle Türkiye’den üretim yapılabilecek ürünlere odaklanacağız. (Takı, deri, ahşap, tekstil, …)
- Ben uzun bir araştırmanın sonucunda Türkiye’de üretim yaptırıp Amazon ve Etsy’de satış yapabileceğimiz ürünleri belirledim.
- Bu ürünlerin tedarikçileri ile anlaşma yaptım.
- Kargo şirketi ile anlaşma yaptım.
- Ürün fotoğrafçıları ile anlaşma yaptım.
- Ara depo şirketi ile anlaşma yaptım.
Sizin yapmanız gereken benim anlattıklarımı adım adım uygulamak ve mağazanızı yönetmek.
- Bütçesi daha düşük olanlar veya daha az riske girmek isteyenler kişiselleştirilebilir ve özelleştirilebilir ürünlere odaklanacak. Satış geldiğinde gönderim yapacağı için başlangıçta ürünlere yatırım yapmayacak.
- Bu eğitim bittiğinde bütçesi yüksek olanlar veya üretici olanlar ürünlere yatırım yaparak depoya göndererek satış yapacaklar.
- Eğitim tamamen CANLI ve YÜZ YÜZE olduğu için istediğiniz soruları anlık olarak sorup cevap alabileceksiniz.
- Eğitim tamamen Mehmet Tek tarafından verilecek ve eğitim süresince Mehmet Tek’in de bulunduğu özel bir whatsapp grubuna alınacaksınız.
- Eğitim boyunca 4 gün Mehmet Tek, Rexven ekibi ve diğer premium katılımcılarla network kurma imkanına sahip olacaksınız.
- Rexven ekibi olarak bugüne kadar ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde canlı ve yüz yüze eğitim vereceğiz.
- Eğitime katılan herkes benim anlaştığım tedarikçilerle, kargo şirketi, ara depo ve ürün fotoğrafçısı ile çalışma imkanına sahip olacak.
- Ayrıca eğitime katılan herkese Rexven premium üyeliğini 1 ay hediye edeceğiz.
- Eğitime katılan herkes Rexven e-ticaret kurulum paketinde %10 indirim sahibi olacaklar. (Amerika şirket kuruluşu + banka hesabı açılışı + Amazon hesap açılışı + Etsy hesap açılışı)
- Eğitime katılan herkes Amazon ve Etsy danışmanlık paketlerinde %10 indirim sahibi olacaklar.
- Eğitime katılan herkes Rexven’in premium ve plus paketlerinde %10 indirim sahibi olacaklar.
Eğitim içeriği ve planı
1 Ağustos 2024
- Eğitim programı tanıtımı
- Ben Amazon’da satışa nasıl başladım?
- Amazon nasıl kuruldu? nasıl bir pazar yeri?
- FBA ve FBM satış nedir?
- Amazon & web site (Shopify)
- Amazon’da yapılacak iş modelleri
- Amazon’da kullanılan terimler
- Şirket açmalı mıyım? Amerika, Avrupa, Türkiye …
- Ne kadar sermaye lazım? Bütçe planlaması nasıl yaparım?
- Amazon satıcı hesabı açılışı
- Amazon’da ilk ürünlerimde yaptığım hatalar
- Amazon’da hangi iş modelini tavsiye ediyorum?
- Ben Etsy’de satışa nasıl başladım?
- Etsy nasıl bir pazar yeri?
- Etsy’nin kuralları nelerdir?
- Etsy’de suspend olmamak için ne yapmalıyız? suspend olursa nasıl açmalıyız?
- Etsy hesap açılışı nasıl yapılır?
- Etsy başlangıç maliyetleri nelerdir? ne kadar sermaye gerekli?
- Etsy - Amazon karşılaştırması
- Hangi platform ile başlayalım? Amazon mu Etsy mi?
Not: Akşam otelde kalacaklarla soru cevap etkinliği ve sohbet
2 Ağustos 2024
- Amazon’da ürün araştırma taktikleri
- Amazon’da ürün analizi
- Örnek ürün araştırma ve analizi
- Ürünlerin kârlılık hesabı
- Yapay zeka ile ürün araştırma ve analizi
- Etsy’de ürün araştırma taktikleri
- Etsy’de ürün analizi
- Örnek ürün araştırma ve analizi
- Ürünlerin kârlılık hesabı
Not: Akşam otelde kalacaklarla soru cevap etkinliği ve sohbet
3 Ağustos 2024
- Amazon ve Etsy için tedarikçi bulma
- Tedarikçi seçme kriterleri
- Türkiye mi Çin mi?
- Amazon’da ürün listeleme
- Amazon’da ürün fotoğrafları
- Amazon’da Kelime araştırma
- Başlık ve açıklamalar
- Yapay zeka ile ürün listeleme
- Etsy’de ürün listeleme
- Etsy’de ürün fotoğrafları
- Etsy’de Kelime araştırma
- Başlık, açıklama ve etiketler
- Yapay zeka ile ürün listeleme
Not: Akşam otelde kalacaklarla soru cevap etkinliği ve sohbet
4 Ağustos 2024
- Kargo, paketleme ve lojistik süreçleri
- Amazon’da FBA gönderi
- Amazon’da sipariş geldiğinde FBM gönderi
- Etsy’de sipariş geldiğinde gönderim
- Ara depo kullanımı
- Amazon algoritması
- Amazon’da lansman
- Amazon’da reklamlar
- Amazon’da satış arttırma taktikleri
- Etsy algoritması
- Etsy’de lansman
- Etsy’de reklamlar
- Etsy satıcı istatistikleri
- Etsy satış arttırma taktikleri
- Amazon ve Etsy için marka tescili
- Markamızı büyütmek, yatırım almak ve markamızı satmak
- İhracat teşvikleri
Kamp ile ilgili en çok sorulan sorular
- Eğitim uygulamalı olarak bize gösterilecek mi ?
Evet. Bilgisayar üzerinden tüm aşamalar uygulamalı bir şekilde gösterilecek siz de eğitime katıldığınızda bilgisayarınızı yanınızda getirin.
- Eğitim sonrasında nasıl ilerleyeceğiz?
Eğitim bittikten sonra sizlere bazı görevler vereceğiz. Hesap açılışı, ürün araştırma, ürün analizi ve karar verme gibi görevler için birkaç hafta süreniz olacak. Kamp bittikten 3 hafta sonra katılımcılarla toplu bir zoom görüşmesi yapacağız. Rexven tedarik sistemini kullanmak isteyenlerle bir kere online bir mentörlük görüşmesi yapacağız ve yol haritanızı çizeceğiz.
- Online katılımda istediğimiz kadar soru sorabilecek miyiz?
Tabiki, online katılımcılar da eğitim sırasında kafalarına takılan tüm soruları sorabilecekler.
- Başlamak için ne kadar sermaye gerekli?
Rexven tedarik sistemini kullandığınızda ürünler satıldıkça kargolanacak ve ürünlere sattıkça para ödeyeceğiniz için ürün için bir sermayeye ihtiyaç duymayacaksınız.
Fakat şirket açılışı, hesap açılışı, listeleme gibi konularda ufak bir sermaye ihtiyacı olacaktır.
Ürün fotoğrafı vb. maliyetler için yine de en azından 3000 USD kadar sermaye olmalı.
- Bu kampın diğer eğitimlerden farkı nedir?
Bu kampta Mehmet Tek ve ekibi yüz yüze amazon ve etsy’de marka kurmayı tüm detaylarıyla anlatacak. Rexven tedarik sistemi ilk defa bu kampa katılanlarla paylaşılacak. Eğitim yüz yüze olacağı için soru cevap ve sohbet etme fırsatları eğitim sonrasında da devam edecek. Ayrıca diğer elit katılımcılarla da networking fırsatı olacak.
- Kampta sadece marka kurma mı anlatılacak? arbitraj da olacak mı?
Bu kampta sadece Amazon ve Etsy’de marka kurma anlatılacak. Var olan marka ürünleri satmak olan arbitraj iş modeli anlatılmayacak. Marka kurma iş modelinin gelecek vadeden ve en uzun soluklu iş modeli olduğunu değerlendiriyoruz.
- Bu kamp kimler için? yeni başlayanlar gelebilir mi?
Bu kampta Amazon ve Etsy’de marka kurarak satış yapmayı sıfırdan anlatacağız. O yüzden yeni başlayanlar için uygun bir kamp olacak.
- Eğitim kayıt altına alınacak mı? Sonrasında izleme imkanı olacak mı?
Evet eğitim kayıt altına alınacak. Daha sonra istediğiniz zaman izleyebileceksiniz.
- Katılımcılara sertifika verilecek mi?
Eğitim kampına online veya fiziki katılan herkese “Katılım Sertifikası” verilecek.
Kampa katılmak için mesaj atın: https://wa.me/+905352051963